fbpx

BLOG | Kies voor een groen dak

BLOG | Groen dak

Groen Dak: mooi & duurzaam

Waarom een groen dak?

Je kiest voor een groen dak omdat het een heel hoop voordelen heeft. Zowel financieel als qua uitstraling van je dak. Zo verbetert het de luchtkwaliteit, is het goed voor het milieu en verhoogt het zelfs het rendement van je zonnepanelen! Bovendien zijn ze prachtig om te zien en kunnen ze zelfs de waarde van je woning verhogen. We leggen je in onze blog alles uit over groene daken, wat de financiële voordelen zijn en waarom een eigenlijk een must-have is!

Wat is een groen dak?

Een groen dak is een dak dat bedekt is met grassen, kruiden, mossen en sedums. Deze planten worden gekweekt in een laagje bovenop een waterdichte dakbedekking. Er zijn veel keuzes in soorten van groene daken. Je kunt kiezen voor een dak dat weinig onderhoud nodig heeft, of juist complexere groene dakbedekking.

Verschillende soorten groene daken

Er zijn een hoop verschillende soorten groene daken. Je kiest zelf het dak dat bij jou past. Hierbij kijk je naar wat je mooi vindt, wat je ermee wilt bereiken en wat je budget is. Hieronder hebben we een overzichtje gemaakt van een aantal verschillende types:

  • Daktuinen: hier vind verschillende soorten platen en bloemen die je ook in een gewone tuin vindt;
  • Grasdaken: hier vind je verschillende grassoorten. Hoog gras, laag gras; het kan allebei en tegelijk;
  • Kruidendaken: zien er vaak prachtig uit, alleen zijn de kruiden niet altijd geschikt voor consumptie;
  • Sedumdaken: bedekt met sedumplanten (vetplantjes), zijn licht en laag in onderhoud;
  • Bloemendaken: bloemen en sedumplantjes (vetplantjes) zorgen voor een mooie bedekking van je dak.

Kijk bij de keuze van je dak ook vooral naar het onderhoud. Heb je zelf groene vingers? Of ga je het onderhoud ook laten uitbesteden aan een hovenier? Veel van onze klanten kiezen ervoor om één keer per jaar het onderhoud door Verboom Gardens te laten verzorgen. Zo weet je zeker dat je dak in goede staat blijft en de kosten om dit te laten doen zijn erg laag. Betaalbaar en praktisch dus!

Subsidie voor een groen dak?

Jazeker, voor het aanleggen van een groen dak zijn er vaak subsidies beschikbaar vanuit lokale overheden, waterschappen of andere instanties. Deze subsidies stimuleren de aanleg van groene daken als een duurzame oplossing voor het verminderen van wateroverlast. Daarnaast bevordert het ook de biodiversiteit en het verbetert het de leefomgeving. Het is verstandig om vooraf te informeren bij de lokale autoriteiten naar de beschikbare subsidies en voorwaarden. Deze subsidies verschillen wel per gemeente. Gemiddeld bedraagt een subsidie € 25,- per vierkante meter voor groene daken. Wordt je tuin aangelegd door Verboom Gardens? Dan zullen wij je alles vertellen over de hoogte van beschikbare subsidies in jouw gemeente en hoe je deze kunt aanvragen. 

Wat kost een groen dak?

De kosten van een groen dak is afhankelijk van verschillende factoren. De prijs wordt onder andere bepaald door de grootte van het dak, het type beplanting en het doel dat je ermee hebt. Je kunt ook nog kiezen voor eventuele extra’s zoals irrigatiesystemen en toegangsvoorzieningen. Over het algemeen liggen de kosten tussen de € 50,- en € 200,- per vierkante meter. Dit kan duurder zijn wanneer je hogere eisen moet stellen aan de constructie, irrigatie en onderhoud van het dak.

Is een groen dak duurder?

Dat ligt eraan. Hoewel de eerste kosten van een groen dak hoger kunnen zijn dan die van een gewoon dak, biedt het op lange termijn aanzienlijke besparingen en voordelen. De beplanting verlengt de levensduur van het dak. Daarnaast verminderen je energiekosten door isolatie en verkoeling. Ook vermindert de behoefte aan regelmatig onderhoud en draagt bij aan de waarde en aantrekkelijkheid van het gebouw. Je kunt dus stellen dat groene daken zichzelf terugverdienen en het een slimme investering is!

Zonnepanelen op een groen dak?

Het combineren van zonnepanelen met een groen dak is een uitstekende manier om duurzame energie op te wekken en het maximale uit je dak te halen. Zonnepanelen kunnen worden geïntegreerd in het dakontwerp met behulp van speciale montagesystemen die de waterdichtheid en stabiliteit van het dak waarborgen. Deze combinatie biedt een win-winsituatie voor energiebesparing, milieubescherming en groene leefomgeving!

Wil jij ook beplanting op je dak?

Neem contact met ons op voor meer informatie of een vrijblijvende offerte. Wij zijn bereikbaar via telefoonnummer 06-24373155 of stuur een mail naar info@verboomgardens.nl. Je kunt ook alvast een kijkje nemen op onze Instragram of TikTok!

© 2024 Verboom Gardens. Alle rechten voorbehouden.

Deel dit project met anderen :

Heeft u vragen?

Aarzel niet om contact met mij op te nemen.