fbpx

BLOG | Tuinideeën: Kleine tuin met overkapping

Tuinideeën kleine tuin met overkapping
Foto: Buitenpracht.nl

Tuinideeën kleine tuin met overkapping:

Een kleine tuin met een overkapping, natuurlijk kan dat! Wij geven je alvast wat tuinideeën kleine tuin met overkapping. Door slim gebruik te maken van de beschikbare ruimte en het juiste tuinontwerp, kun je een kleine tuin omtoveren tot een gezellige buitenruimte waar je kunt ontspannen, eten, borrelen in de avonduren en natuurlijk genieten van de natuur. En die overkapping? Die maak je op maat, precies passend bij jouw kleine tuin!

Hoe kan ik een kleine tuin inrichten?

Het inrichten van een kleine tuin vereist wat creativiteit en slimme planning. Begin met het maken van een gedetailleerd plan waarin je rekening houdt met de beschikbare ruimte. Daarnaast kijk je naar de gewenste functies en jouw persoonlijke stijl. Overweeg verticale tuinoplossingen zoals klimplanten of hangende plantenbakken om juist grondoppervlakte te besparen. Daarnaast kunnen slim geplaatste meubels, zoals inklapbare tafels en stoelen, helpen om de ruimte optimaal te benutten.

Hoe maak ik een overkapping gezellig?

Een overkapping kan gemakkelijk worden omgetoverd tot een gezellige buitenruimte door gebruik te maken van warme verlichting, comfortabele meubels en sfeervolle decoraties. Hang bijvoorbeeld stringlights op voor een romantische sfeer. En plaats een comfortabele loungebank met zachte kussens. Vergeet niet de decoratie toe te voegen, zoals kaarsen of planten. Door te spelen met texturen en kleuren kun je een uitnodigende en gezellige sfeer creëren waarin je écht kunt genieten van je tuin, zelfs als de avonden wat koeler worden.

Hoe hoog mag een overkapping zijn zonder vergunning?

In Nederland mag een overkapping zonder vergunning gebouwd worden als deze aan bepaalde voorwaarden voldoet. De hoogte van de overkapping is hierbij een belangrijk aspect. Over het algemeen mag een vrijstaande overkapping maximaal 3 meter hoog zijn zonder vergunning, terwijl een aan huis gebouwde overkapping meestal maximaal 4 meter hoog mag zijn. Het is echter altijd verstandig om voor de zekerheid de lokale bouwvoorschriften en regelgeving te raadplegen voordat je een overkapping gaat bouwen. Wij geven onze klanten voorafgaand aan de start van de werkzaamheden uitgebreid advies. Wanneer een vergunning noodzakelijk is, dan helpen wij de klant hierbij. 

Kan een overkapping in een kleine tuin?

Ja, absoluut! Een overkapping kan juist in een kleine tuin een waardevolle toevoeging zijn. Door te kiezen voor een compact ontwerp dat goed past bij de beschikbare ruimte, kun je een gezellige buitenruimte creëren waar je kunt ontspannen en genieten van het buitenleven. Met slimme tuinideeën en een goed tuinontwerp kunnen wij in bijna kleine tuin een overkapping plaatsen!

Tuinideeën met overkapping voor kleine tuinen

Een kleine tuin met overkapping biedt unieke mogelijkheden om het meeste uit je buitenruimte te halen. Hier zijn enkele inspirerende tuinideeën om je kleine tuin met overkapping te transformeren tot een prachtige en functionele buitenruimte:

1. Verticale tuin

Maak gebruik van verticale ruimte door een verticale tuin te creëren. Hang plantenbakken aan de muur van je overkapping om groen toe te voegen zonder veel vloeroppervlak in beslag te nemen. Kies voor klimplanten zoals kamperfoelie of druivenranken voor een prachtig groen accent.

2. Multifunctioneel meubilair

Kies voor multifunctioneel meubilair dat ruimtebesparend is en meerdere functies kan vervullen. Denk aan een eettafel die ook dienst kan doen als werkblad of een bank met ingebouwde opbergruimte voor kussens en tuinaccessoires.

3. Licht en warmte

Voeg sfeervolle verlichting toe aan je overkapping voor een gezellige sfeer, zelfs na zonsondergang. Hang lantaarns op of plaats tuinfakkels langs de randen van je tuin. Overweeg ook het toevoegen van een vuurkorf of terrasverwarmer voor warmte op koele avonden.

4. Groene afscheidingen

Gebruik groene afscheidingen zoals hagen of bamboeschermen om privacy toe te voegen aan je kleine tuin met overkapping. Deze natuurlijke afscheidingen creëren een gezellige en intieme sfeer, perfect om te ontspannen en tot rust te komen.

5. Waterfeature

Overweeg het toevoegen van een kleine waterfeature, zoals een fontein of een minivijver, aan je tuinontwerp. Het geluid van stromend water zorgt voor een rustgevende sfeer en trekt bovendien vogels en andere dieren aan, waardoor je tuin tot leven komt.

Inspiratie overkapping voor een kleine tuin

Wil je alvast wat inspiratie opdoen? Hieronder hebben we al wat voorbeelden voor je op een rijtje gezet. Het makkelijkst is om een moodboard te maken op bijvoorbeeld Pinterest. Hier plaats je makkelijk foto’s die passen bij wat jij mooi vindt op en bord. Zodra wij langskomen voor een vrijblijvende kennismaking nemen we samen je moodboard door, zodat we direct een beeld hebben van wat jij mooi vindt voor in jouw tuin. 

Conclusie

Wil jij weten of we ook in jouw kleine tuin een overkapping kunnen plaatsen? En wil je weten wat de kosten voor het plaatsen van een overkapping zijn? Neem dan contact met ons op voor het maken van een vrijblijvende afspraak. Stuur een e-mail met je naam en telefoonnummer naar info@verboomgardens.nl of bel ons op telefoonnummer 06 – 24 37 31 55. 

Deel dit project met anderen :

Heeft u vragen?

Aarzel niet om contact met mij op te nemen.