fbpx

BLOG | Trend: Een zitkuil in je tuin

Inspiratie Zitkuil
Foto: Instagram @babettevdspoel_living

Zitkuil: mooi en praktisch! 

Heb jij al eens gedacht aan een zitkuil in je tuin? Als jij ook van gezellige avonden met elkaar in de tuin, dan is een zitkuil zeker een aanrader!
Een zitkuil  is een verlaagd zitgedeelte in je tuin, helemaal te ontwerpen naar jouw zin en precies passend bij de afmetingen van je tuin. 

Ben je op zoek naar een manier om in je tuin een gezellige buitenruimte te maken? Een plek waar je buiten kunt ontspannen en genieten, misschien wel bij een haardvuur?Een zitkuil is niet alleen fijn om tot in de late uurtjes met vrienden te zitten, maar ziet er ook nog eens prachtig uit!! In deze blog vertellen we je over wat je moet weten over het laten ontwerpen en laten bouwen hiervan!

De Voordelen van een zitkuil

Een zitkuil biedt talloze voordelen voor jou en je tuin. We noemden al het gemak van een fijne plek om tot in de late uurtjes te kunnen borrelen met vrienden. Maar natuurlijk ook de mogelijkheid om de zitkuil in je tuin helemaal op maat te laten maken. Naast de keuzevrijheid van materiaal en afmetingen, zijn er nog meer voordelen. Wij zetten er alvast een paar voor je op een rijtje:

Gezelligheid:

Het creëert een gezellige en intieme sfeer waar je kunt samenkomen met vrienden en familie. Het is dé plek om tot in de late uurtjes te zitten tijdens mooie zomeravonden. 

Privacy:

Dankzij de omringende muren of beplanting biedt een zitkuil privacy en bescherming tegen nieuwsgierige blikken. Je kunt zelf kiezen welke beplanting je om je zitkuil zou willen. Kies je voor hoge grassen, of juist kleine boompjes? Wij kunnen je diverse mogelijkheden laten zien en jij kiest de beplanting die je het mooist vindt. 

Stijlvolle uitstraling:

Een zitkuil voegt iets extra’s toe aan je tuinontwerp en kan worden aangepast aan jouw persoonlijke stijl en voorkeuren. Kies je voor een mooie ontwerp voor de zitkuil in de tuin en werk je met goede materialen? Dan kan dat zomaar de waarde van je woning verhogen! 

Ruimtebesparend:

Omdat een zitkuil een verlaagde ruimte is, kan het helpen om je tuin groter te laten lijken en ruimte te besparen.

Het ontwerpen van een zitkuil

Bij het laten maken van een ontwerp zijn er verschillende aspecten om rekening mee te houden:

Locatie:

Kies een geschikte locatie in je tuin die past bij je levensstijl en behoeften. Denk hierbij aan factoren zoals zonlicht, privacy en bereikbaarheid.

Materialen:

Kies voor duurzame materialen die passen bij de stijl van je tuin. Denk aan opties zoals hout, beton of schanskorven. En, onze favoriet,  eventueel een vuurtafel, houtkachel of tuinhaard!

Afmetingen:

Bepaal de juiste afmetingen op basis van de beschikbare ruimte en het beoogde gebruik. Houd ook rekening met comfortabele zitplaatsen en loopruimte.

Plantenkeuze:

Overweeg het toevoegen van beplanting rondom de zitkuil om een natuurlijke uitstraling te creëren en privacy te bieden.

Materialen en bouwtechnieken

Er zijn verschillende materialen en bouwtechnieken die kunnen worden gebruikt bij het bouwen van een zitkuil in je tuin:

Schanskorven:

Schanskorven, ook wel bekend als steenkorven, zijn een populaire keuze vanwege hun duurzaamheid, veelzijdigheid en moderne uitstraling. Ze kunnen worden gevuld met stenen van verschillende kleuren en texturen om een uniek ontwerp te creëren.

Hout:

Houten constructies kunnen een warme en rustieke uitstraling toevoegen aan je zitkuil. Denk aan opties zoals hardhout, geïmpregneerd hout of douglashout.

Beton:

Betonnen muren bieden een solide en duurzame oplossing voor het omranden van je zitkuil in je tuin. Ze kunnen worden gegoten in verschillende vormen en afwerkingen om aan te sluiten bij je tuinontwerp.

Het bouwproces

Het bouwen van een zitkuil is een project dat enige planning en voorbereiding vereist. Hier zijn enkele stappen die we volgen. ij het bouwen van een zitkuil in je tuin:

Grondwerk:

We graven het gebied uit waar je de zitkuil wilt plaatsen en zorgen voor een goede afwatering.

Fundering:

We leggen een stevige fundering aan voor de muren van de zitkuil, gebruikmakend van beton of stevige fundamenten.

Constructie:

We bouwen de muren van de zitkuil in je tuin op met behulp van de gekozen materialen en bouwtechnieken.

Afwerking:

We werken de zitkuil af met beplanting, verlichting en eventuele accessoires zoals zitkussens of een vuurplaats.

Tips voor onderhoud en gebruik

Eenmaal voltooid, is het belangrijk om je zitkuil in je tuin goed te onderhouden en ervan te genieten:

Onderhoud: Controleer regelmatig de staat van de muren, beplanting en eventuele accessoires en voer indien nodig reparaties uit. Laat je het onderhoud door Verboom Gardens uitvoeren, dan verzorgen wij dit allemaal voor je. 

Wil jij ook een zitkuil in je tuin?

Klaar om te genieten van de voordelen van een zitkuil in je eigen tuin? Neem contact met ons op voor meer informatie of een vrijblijvende offerte. Wij zijn bereikbaar via telefoonnummer 06-24373155 of stuur een mail naar info@verboomgardens.nl.

Je kunt ook alvast een kijkje nemen op onze Instragram of TikTok!

© 2024 Verboom Gardens. Alle rechten voorbehouden.

Deel dit project met anderen :

Heeft u vragen?

Aarzel niet om contact met mij op te nemen.