fbpx

houten pergola

Houten Pergola: Een goede keuze voor jouw tuin

Een houten pergola is een mooie toevoeging aan elke tuin. Niet alleen voegt het karakter en charme toe aan de buitenruimte, maar het biedt ook voordelen zoals schaduw, privacy en ondersteuning voor klimplanten. 

Wat is het beste hout voor een pergola?

Het beste hout voor een pergola is duurzaam, weerbestendig en esthetisch aantrekkelijk. Hardhoutsoorten zoals eiken en douglashout zijn goede keuzes voor een houten pergola. Eikenhout is duurder, maar heeft een nog luxere uitstraling, is zwaarder en duurzamer. De houtkeuze is vaak dus ook afhankelijk van je budget. 

Wat is de ideale hoogte van een Pergola?

De ideale hoogte van een pergola is 230 cm. Hier kun je natuurlijk van afwijken, het is belangrijk dat de pergola past bij jouw tuin. Zorg er wel voor dat de pergola niet te hoog wordt, zodat je hiervoor geen vergunning nodig hebt. Staat je houten pergola op de erfgrens? Dan mag deze maximaal 200 cm hoog zijn. 

Hoe hoog mag een pergola zijn in de achtertuin?

Een pergola mag maximaal 250 cm hoog zijn. Wil je hoger bouwen? Dan kun je hiervoor een vergunning aanvragen bij de gemeente waar je woont. .

Heb je een vergunning nodig voor een houten pergola?

Je hebt geen vergunning nodig voor het bouwen van een pergola, mits deze niet hoger dan 250 cm is en in je achtertuin wordt geplaatst. 

Hoe groot mag een pergola zijn?

De grootte van de pergola mag je zelf bepalen, mits je rekening houdt met de maximale hoogte van 250 cm. Kijk bij het bepalen van de grootte van je pergola naar de grootte van je tuin en de inrichting hiervan. Bedenk wat het doel is van de pergola; wil je het gebruiken voor een zithoek? Wil je er mooie klimplanten tegenop laten klimmen? Voor een gemiddelde tuin is een pergola van 2 bij 2 meter een mooie afmeting en hier een zithoek in plaatsen. Voor grotere tuinen kan een ruimere pergola van bijvoorbeeld 4 bij 4 meter juist mooier zijn. Je kunt dan er dan bijvoorbeeld een eethoek plaatsen en een loungegedeelte in maken. 

Wat kost een houten pergola?

De kosten van een houten pergola variëren afhankelijk van het gekozen hout en de grootte van de pergola. Over het algemeen kan een houten pergola variëren in prijs van enkele honderden tot duizenden euro’s. Het is belangrijk om vooraf je wensen in kaart te brengen en een budget op te stellen.  

klimplanten pergola

Je pergola is natuurlijk ontzettend geschikt voor het laten begroeien met klimplanten. Wij hebben onze favoriete klimplaten voor je op een rijtje gezet:

  • passiebloem
  • blauwe regen
  • sterjasmijn
  • blauwe druif
  • klimhortensia
  • clematis

Conclusie

Een houten pergola is een waardevolle investering voor elke tuin! We bespreken graag jouw wensen en zorgen voor een passende prijsopgave. Neem contact met ons op voor het maken van een afspraak. We zijn bereikbaar via 06-24373155 of via info@verboomgardens.nl

Wil jij een pergola?

Verboom Gardens staat voor je klaar met professioneel advies, hoogwaardige materialen en vakmanschap. Twijfel dus niet langer en neem vandaag nog contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek. Samen maken we jouw tuindromen werkelijkheid!